Gymboss

Monday, 18 February 2013

Lazania z Cukinia

Witajcie Kochani!

Przyszedl czas na zapisanie pierwszej strony na blogu :)

Pierwszym przepisem jakim sie z Wami podziele bedzie przepis na Lazanie z Cukinia, ktora dosc czesto gosci u mnie w menu. Lazania ta jest przepyszna, kremowa i bezmiesna. Przygotowanie nie zajmuje duzo czasu!

Skladniki:
  • 1 srednia cebula, pokrojona w kostke
  • 3 zabki czosnku, drobno posiekane
  • 3 cukinie, starte na grubych oczkach
  • 250g serka ricotta
  • starty ser zolty, 2 garscie mniej wiecej :)
  • sos pomidorowy, najlepiej naturalny bez zadnych dodatkow(mozna tez zrobic samemu, zmiksowac pomidory bez skorki)
  • platy lazani, ja uzylam orkiszowe (takie ktorych nie trzeba wczesniej gotowac)
  • pieprz i sol (uzylam Himalajskiej rozowej ale moze byc tez morska)
  • olej kokosowy
Metoda:

Nastawiamy piekarnik na 190C.
Podgrzewamy patelnie i dodajemy troche oleju kokosowego.
Gdy olej sie roztopi, dodajemy cebule i czosnek i smazymy przez minute na srednim ogniu.
Nastepnie dodajemy cukinie i smazymy od czasu do czasu mieszajac przez 3-4 minuty. Dodajemy pieprz i sol. Cukinia powinna zrobic sie troche bardziej zielona i nie za mieka.
Teraz dodajemy 2/3 opakowania ricotty i garsc sera zoltego i mieszamy do momentu roztopienia sie serow i polaczenia z cukinia.
Do zaroodpornego naczynia kladziemy warstwy:
sos z cukini,3 platy lazani,sos pomidorowy
sos z cukini,3 platy lazani, sos pomidorowy
sos z cukini, 3 platy lazani, sos pomidorowy
Na gore kladziemy reszte serka ricotta i ser zolty
Do nagrzanego piekarnika wstawiamy lazanie na okolo 20 minut. Czas bedzie zalezal od tego jakiego makaronu uzyjecie, on sie po prostu musi miekki zrobic :)

Lazanie serwuje przewaznie z salata z pomidorkiem, papryka itp i na przyklad z surowka z selera :)

Smacznego!



3 comments:

  1. no,w końcu wrzuciłaś tu posta! <3
    jak już pisałam, bombowa jest ta lazania, na dniach na pewno ją zrobię :D
    bardzo sprytnie wymyśliłaś (miliard tysięcy razy zdrowszy:D) zastępnik beszamelu (ricotta + cukinia), nie mogę się napatrzeć *_*
    jak już pisałam, ricottę kocham nad życie, więc MUSZĘ zrobić tą lazanię.
    buziak:****

    ReplyDelete
  2. gdzie kupujesz orkiszowa lasagne?

    ReplyDelete
  3. Juz nie wiem ile razy robilam ta lazanie:) Bardzo,bardzo smaczny przepis! Magda,dziel sie z nami takimi przepiami jak najczesciej:) Dzieki

    ReplyDelete